В хода на валутната търговия в четвъртък щатският долар се понижава по

...
В хода на валутната търговия в четвъртък щатският долар се понижава по
Коментари Харесай

Еврото бележи най-ниски нива спрямо долара от 2016-а насам

В хода на валутната търговия в четвъртък щатският $ се намалява във връзка с японската йена, само че се ускорява по отношение на еврото и английската лирата стерлинг. Търговците правят оценка данните за динамичността на потребителските цени в Съединени американски щати, оповестени предния ден.

Към 10:25 часа българско време обменният курс на общата европейска валута по отношение на $ спадна с 0,54% до $1,0457 за едно евро спрямо $1,0513 заевро при затварянето на пазара в сряда. Общата валута падна до най-ниските си  равнища от 2016 година под $1,05 за евро през втората седмица на май, защото доларът е мощен и вложителите остават загрижени за риска от стагфлация в Европа, отбелязва Тtrading Еconomics.

Британската лира стерлинг поевтинява с 0,32% и се разменя на пазара на равнище $1,2196 за паунд при $1,2251 за паунд в края на вчерашната сесия.

Американската валута се намалява по отношение на японската с 0,57% - до 129,10 йени за $ по отношение на 129,97 йени за долар ден по-рано.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския $, лирата стерлинги и шведската крона), през днешния ден прибавя къв цената си 0,26%, а по-широкият доларов показател WSJ - 0,23%.

Както беше обявено, потребителските цени (индекс на CPI) в Съединени американски щати през април са се покачиха с 8,3% в съпоставяне със същия месец на предходната година след скок от 8,5% през март, връх за последните 40 години. Анализатори, интервюирани от Bloomberg, приблизително чакаха по-малко повишаване на потребителските цени - до 8,1%.

Според ръководителя на Федералната аварийна банка на Сейнт Луис Джеймс Балард Федералният запас на Съединени американски щати се готви да продължи да покачва лихвите на фона на новите данни за инфлацията.

Балард сподели в изявление за Yahoo Finance, че вероятността за повишение на лихвите с половин процентен пункт на идващите съвещания на америаканската централна банка остава, до момента в който той остава със подозрения по отношение на нуждата от по-агресивни ограничения.

Фед увеличи лихвата след срещата на 3-4 май с 50 базисни пункта до 0,75-1% годишно. Лихвеният % беше нараснал едновременно с 50 б.п. за първи път от 2000 година На конференция след срещата ръководителят на Фед Джером Пауъл сподели, че регулаторът ще обмисли повишение на лихвите с 50 базисни точки на идващите няколко срещи
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР